Как да се справим с първия работен ден след празниците

Първият работен ден след коледните празници може да бъде източник на стрес и тревожност. Ще се постарая да ви помогна да се справите с този тежък период, като ви посоча няколко грешки, които всеки от

Първият работен ден след коледните празници може да бъде източник на стрес и тревожност. Ще се постарая да ви помогна да се справите с този тежък период, като ви посоча няколко грешки, които всеки от нас допуска в първите дни от завръщането си в истинския свят.

Грешка 1: Изчаквате до последната минута

За да не се почувствате претоварени в деня, когато се върнете, отделете малко време предната вечер. Всички искаме да се наслаждаваме на всяка секунда от празниците, но отделянето на 30 минути, за да сортирате имейлите си, преди да се върнете в офиса, може да помогне за облекчаване на безпокойството на следващата сутрин. Ако усетите, че стресът нараства при мисълта за работата, която ви предстои, можете също на ум да изброите трите най-належащи и важни неща, които трябва да направите в деня, когато се върнете – три задачи не може да са чак толкова много, нали?

След като стигнете до офиса, не очаквайте веднага да се върнете към обичайното си темпо. Намалете и външните източници на стрес, като оставите съобщението „извън офиса“ в електронната си поща за допълнителен ден, за да имате време да се върнете в разгара на нещата преди да се наложи да поемате нови предизвикателства.

Грешка 2: Не се възползвате от тази възможност за промяна

Завръщането от коледните празници бележи ново начало. Това е идеалната възможност за справяне с проблемите, тъй като разстоянието от офиса помага да се разгледат различни гледни точки и решения. Вашите колеги и ръководството вероятно ще имат желание да изпробват нещо ново в началото на годината.

Грешка 3: Направили сте си грешните новогодишни резолюции

Месец януари ни дава възможност да вземем доста добри решения, като например да поработим върху недостатъците, за да можем до следващата година да сме по-добра версия на себе си. Но правенето на грешната новогодишна резолюция може да ни попречи в това начинание. Не забравяйте да си поставите ясна цел. Вместо да казвате: „Искам да бъда по-продуктивен“, поставете постижими цели. По този начин можете да мислите за препятствията, които ви пречат да продължите напред, и да намерите решение, преди да възникнат. Ако знаете например, че вашият имейл ви разсейва на всеки десет минути, опитайте да изключите известията, когато искате да се концентрирате.
Грешка 4: Отдавате се на мрачното настроение

Завръщането в реалността след празниците е дори по-трудно от типичната понеделник сутрин. Току-що сте прекарали страхотно с любимите си хора, а летните ваканции изглеждат далеч. За да избегнете лошото настроение, опитайте се да намерите малко повече радост в работния си ден. Намерете проект, към който изпитвате интерес и се възнаграждавайте след всяка досадна или скучна задача.

Google+ Comments