Оптимистична теория за българската култура

В кавички, разбира се… А защо се разбира ли? Е, предния път подхванахме темата, нека сега я довършим. Българският театър днес звучи понятие абстрактно и ненужно. Мнозина предпочитат да дадат 15 лева в кръчмата, отколкото

В кавички, разбира се… А защо се разбира ли? Е, предния път подхванахме темата, нека сега я довършим.

Българският театър днес звучи понятие абстрактно и ненужно. Мнозина предпочитат да дадат 15 лева в кръчмата, отколкото да се насладят на живата игра на актьори. Е, ако Параскева Джукелова си покажае вторичните полови белези, както в „Кожа и небе“, може и да размислят дали да се прежалят.

artiТогава?! Колкото държавата е виновна, защото не субсидира българското изкуство, толкова и гражданите като потребители на продукта, който то произвежда, допринасят за падението на културата ни.

Глобализацията изцяло е погълнала българското общество. Все по – често се случва младите да танцуват под звуците на Мадона, Шакира, Джъстин Тимбърлейк и компания, докато ръченицата и правите хора се припомнят единствено по сватби, когато количеството алкохол е способно да раздвижи дори дърво.

Българинът сам не цени културата си. Той се възхищава на всичко западноевропейско и американско, но анатемосва родното. Яде хамбургер, защото „така правят по филмите“. Владее английски, френски, немски, руски на отлично ниво, а пише: „имайки из по на предвид“, „финансиите“, „страна – членка“, „Ес Ем Ес“ и пр. И не съзнава, че така погребва националната си идентичност, самочувствие и история.

topbanner-bigbear А какво се случва с архитектурните паметници на културата в България? Някои се превръщат в обществени тоалетни (в буквален и в преносен смисъл), на други пише „Вън НАТО“, трети пък приличат на всичко друго, но не и на културен паметник.

В тази връзка съвсем наскоро се запознах със случай, който завинаги уби всичко детско у мен. Възрожденска къща в Асеновград от 1740 година, обявена за паметник на културата, няколко години подред кандидатства за субсидии по европейска програма, но не получава и една стотинка за реставрация. Съседите отсреща обаче ремонтират и надстрояват схлупената си къщурка с европейски пари на основание, че постройката се намира в близост до архитектурна забележителност и с настоящата си визия загрозява историческия паметник.

Такова бъдеще ли заслужава България? Извинете, липса на бъдеще. Нека събудим мечката, преди да е изпаднала в кома без изход…

Google+ Comments