Орлин Алексиев – връзката между Столичния общински съвет и рали Дакар

Орлин Алексиев е общински съветник в Столичния общински съвет за трети пореден мандат. През 2007-а година за първи път е избран да бъде част от местния парламент на София.  Заема редица отговорни длъжности като председател

Орлин Алексиев е общински съветник в Столичния общински съвет за трети пореден мандат. През 2007-а година за първи път е избран да бъде част от местния парламент на София.  Заема редица отговорни длъжности като председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет,  член на постоянната комисия по икономика и собственост, председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ). Бил е председател на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, както и представител на Столична община в общото събрание на Общинска банка.

СОПФ е специализирана агенция, основана през 1994-а година, която има основна функция да разпределя средствата, постъпили от продажба на общинско имущество. Съветът за управление се състои от 14 души – 9 общински съветници, четири заместник-кметове, определени със заповед на кмета на Столична община и главният изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация.

А самият Орлин Алексиев е роден през 1967-а година, завършва право в Югозападния университет „Неофит Рилски“, магистър е по бизнес администрация в Нов български университет и защитава докторантура по администрация и управление.

Наред с тази впечатляваща биография, Орлин Алексиев е и едно от имената, които винаги ще останат в историята на българския автомобилен спорт. През 2013-а година се застава на старта на 34-ото издание на престижното многодневно офроуд състезание рали Дакар.

Рали Дакар е създадено по идея на Тиери Сабен, а първият му старт е даден на 26 декември 1978-а година. Идеята идва по време на участието на Тиери Сабен в рали Абиджан-Ница, когато се губи с мотора си в либийската пустиня. Тогава решава, че подобен тип състезание ще предизвика голям интерес, както сред участниците, така и сред публиката. Точно 35 години по-късно Орлин Алексиев записва най-доброто българско представяне на това състезание с автомобил BMW X1 Proto. Той завършва на 17-то място в класа и 61-во в генералното класиране. А състезанието продължава две седмици, провежда се на територията на три държави в Южна Америка – Перу, Аржентина и Чили, като преминава над 8000 километра в Атакама и прекосява най-високия проход в Андите – Пассо Де Ама – 4892 метра. Тежките трасета включват пресечени местности, каменни долини, много пясъчни дюни като дневните етапи са между 500 и 800 километра.

Орлин Алексиев решава отново да изпробва силите си и през следващата година, като този път застава на старта на ралито с автомобил Fiat Freemont. Но за съжаление проблеми с качеството на горивото не му позволява да завърши надпреварата.

Google+ Comments