Оцеляването на малкия и среден бизнес

След главоломните промени, които претърпя светът през последните няколко години, несъмнено най-потърпевши са собствениците и служителите от малкия и среден бизнес. Те се изправиха пред множество предизвикателства, за които трябваше да са максимално гъвкави, за

След главоломните промени, които претърпя светът през последните няколко години, несъмнено най-потърпевши са собствениците и служителите от малкия и среден бизнес. Те се изправиха пред множество предизвикателства, за които трябваше да са максимално гъвкави, за да оцелеят. За съжаление някои от тях не се справиха, а прогнозите за следващите няколко години също не са съвсем оптимистични. Затова се подгответе и затегнете коланите за минаване през бизнес турбуленция.

Сред един от последните статистики на проучвания у нас и по света за сферите като ресторанти, хотели, кафета и магазини, се отчитат на прага на оцеляване около 25% от бизнесите. Това е много голям процент, който несъмнено променя правилата на играта. В България според мен се засили този трус заради няколко параметри. Това са инфлацията, увеличаване цените на горивата, на продуктите от първа необходимост и минималната работна заплата. Да не забравям и високите стойности на индустриалния ток, които фалираха редица предприятия.

Как обаче малките и средни бизнеси мога да се справят? Тук универсална формула няма, освен разбира се, общ съвет – да бъдат достатъчно гъвкави. Това означава да използват възможностите на интернет и да експериментират с начина на предоставяне на услугите си спрямо възможностите на интернет. Заедно с това не бива да се изключват възможности за сключване на договори за сътрудничество с по-големи компании. По този начин ще се увеличи не само обхватът на предлагане на стоките и услугите, но и разпознаваемостта сред по-голям кръг от хора.

Подобна информация мисля, че ви е полезна на степен идейност. Дано да ви послужи като начална точка, която да ви накара да се замислите и да проучите опциите си. Възможности дебнат отвсякъде, просто бъдете гъвкави и ще ви се случи. Надявам се следващият път, когато пиша за малкия и среден бизнес, процентът на ръба на оцеляване да е под 5.

Google+ Comments