Да хванем чатбота

Един от технологичните хитове на януари е новият чатбот на Microsoft ChatGPT. Той тотално промени играта със създаването на оригинални тестове. Неговата сила е да пише есета, научни трудове, поеми, документи и какво ли още

Един от технологичните хитове на януари е новият чатбот на Microsoft ChatGPT. Той тотално промени играта със създаването на оригинални тестове. Неговата сила е да пише есета, научни трудове, поеми, документи и какво ли още не. Тази иновация притесни сериозно Google, както и редица компании в разнородни сфери. Зароди се казусът, че ако чатботът е толкова умен, то как човешкото съзнание да се справи с него?

Отговорът е много прост – с по-умна програма от него. На пазара вече има различни платформи и приложения, чрез които може да се провери дали създаденото съдържание не е написано от изкуствен интелект. Те се опират на база структуриране на изреченията и композицията им в цялостния текст. Примери за инструменти, които се справят с ChatGPT, са GРТZеrо, Wrіtеr.соm и Fісtіtіоuѕ.аі.

Любопитно е обаче, че самата компания създател на чатбота пуска приложение, което да регулира използването му. Неговата мисия ще е да действа като противоотрова при евентуални злоупотреби за дезинформация или измама при използване на изкусвения интелект. Инструментът ще хваща по определени маркери написаните текстове от чатбота и така ще може да ги засича и детронира, ако е необходимо. Говори се, че за да е успешен, самото съзададено съдържание от ChatGPT ще бъде маркирано по определени критерии.

Според мен имаше сериозна нужда и от това нововъведение, защото да разчитаме само на действието на роботи със сигурност щеше да ни изиграе лоша шега. Сега поне може да се въведе контрол и така хората да не се възползват от екстрите на технологиите. Пък и нека не забравяме, че всичко, което е създадено от човек, може да се разруши от него!

Google+ Comments