Сладоледена статистика

Едно от любимите ми неща за похапване през лятото е сладоледът. Въпреки че често е приемана като храна, избирана от жените за повишаване хормона на щастието, трябва да е ясно, че и не малко деца

Едно от любимите ми неща за похапване през лятото е сладоледът. Въпреки че често е приемана като храна, избирана от жените за повишаване хормона на щастието, трябва да е ясно, че и не малко деца и мъже също предпочитат сладкия лед.

Някога обаче минавало ли ви е през ума откъде идва сладоледът, който похапваме и кои са държавите лидери в областта? Моето предположение бе за Италия. Но като проследих последните данни, публикувани от Евростат, се оказа, че изобщо не съм познал. Италианците се нареждат чак на трето място.

За 2021 г. най-много сладолед се е произвел в Германия. Той се равнява на малко над 615 мил. литра. Следващи в класацията са французите с 450, като накрая е Италия с около 380 мил. литра.

Любопитно е, че най-високата цена за покупка на литър сладолед е за италианците – с малко над 2 евро. После са французите. Германците пък го продават най-евтино – само за около 1,5 евро.

Още малко статистика ви давам, която мен ме изненада. За миналата година Франция е изпреварила Нидерландия по количество изнесен сладолед. Представяте ли си – в класацията има скандинавска страна, в която според мен консумация на такъв тип храни е почти нулева. Но явно пък умеят да я създават.

Не успях да открия мястото на България в проучването. Въпреки това съм доволен от сладоледа, който се внася и създава в страната ни. Най-много обаче ми липсва онзи от детството – от машините, които са толкова сметанови. А на вас кой ви е любимият сладолед?

Google+ Comments