Вавилон, това ти ли си?

Все повече се говори за урбанизираната градска среда. Причината е, че вместо да подобрява, тя влошава качеството на живот на хората. Затова много млади и амбициозни архитекти се захващат да докажат, че могат да създадат

Все повече се говори за урбанизираната градска среда. Причината е, че вместо да подобрява, тя влошава качеството на живот на хората. Затова много млади и амбициозни архитекти се захващат да докажат, че могат да създадат нещо полезно и красиво. Така се ражда и идеята за градините на съвременния Вавилон. Той има за цел да бъде устойчив и да намали температурата в града с поне няколко града.

Проектът е на английската архитектурна кантора Heatherwick Studio. Името му е “1000 Trees” и абсолютно отговаря на това, което ще се види. Може би трябваше да спомена, че тази сграда ще се реализира в Китай – държавата, която е готова да експериментира, за да покаже, че и Изтокът има още какво да даде на света. А точното местоположение на бъдещата сграда е в град Шанхай, в стара и изоставена фабрика, която е готова за нов живот.

Как точно ще изглежда “1000 Trees” , навяващ мисълта за величието и славата на Вавилон? Той ще бъде изграден на поне 10 етажа и визуално ще наподобява две планински възвишения. Идилията ще се засили от засаждането на 1000 дървета (откъдето идва и името) в различни части, отделни етажи и скални саксии по фасадата. Интересното е, че растителността ще бъде така подбрана, че през всеки сезон да отразява красотата на природата.

През нощта сградата ще бъде голяма светеща планина, а през деня ще е обсипана с цвят. За целта в по-ниските етажи ще има много цветна растителност и по-ниски храсти. С промяна на височината, ще се променят и видовете дървета – постепенно ще стават вечнозелени. Те са и така подбрани, че да отговарят на традиционните за климата на Шанхай.

Новото здание ще е и пешеходна зона, бутиков хотел, музеи и други обществени институции. Очаква се проектът да бъде напълно завършен до 2024 година, като вече е започнало неговото изграждане и има засадени около 250 растителни вида. Дали обаче красотата му ще бъде като на изчезналия Вавилон, предстои да разберем.

Google+ Comments