Името

Много пъти съм се улавял да казвам, че името не е от значение, важен е човекът, който го носи, но не е точно така. Всъщност казват, че името предопределя съдбата на човек и носи някакви

Много пъти съм се улавял да казвам, че името не е от значение, важен е човекът, който го носи, но не е точно така. Всъщност казват, че името предопределя съдбата на човек и носи някакви знаци за неговите таланти, слабости и интереси. А и всички сме имали някой приятел или съученик със странно име и колко много подигравки е отнесъл заради него.

Когато очакваш дете, искаш да избереш най-хубавото, най-благозвучното име, ако разбира се, не държиш на традициите да се кръщава на дядо или баба. Стремим се то да има някаква символика и значение, защото вътрешно осъзнаваме, че името е нещото, което ще съпътства детето ни през целия му живот. Един страхотен пример за това е Йордан Йовков и неговата героиня Албена. Всички свързваме това име с красота, защото именно това е търсил автора, когато е създавал своята рожба. Първоначално името, което е избрал е било Аблена, авторът разказва, че дори не е знаел за съществуването на това име, но прочел във вестника, че влак е блъснал каруца и жената, която е била в нея се казва Аблена. Когато създава своята героиня, той я създава силна, красива и магнетична, затова търси и име, което да я описва по този начин, решава да размени двете букви и така се получава името Албена, което става популярно и е предпочитано и до ден днешен.

Така, че няма как да отречем, че името е едно от основните неща, който ще предопределят съдбата на човек. Така, че избирайте имена, който да описват най-добре рожбите ви. Все пак знаете, децата без да искат могат да бъдат коварни в закачките и шегите си.

Google+ Comments