HR грешки в една фирма

Много хора си мислят, че да бъдеш HR не се изискват кой знае какви умения –  провеждаш някакви интервюта от време на време и се занимаваш с документация. Нищо работа. Функцията на специалиста по човешки

human-resources-keysМного хора си мислят, че да бъдеш HR не се изискват кой знае какви умения –  провеждаш някакви интервюта от време на време и се занимаваш с документация. Нищо работа. Функцията на специалиста по човешки ресурси се простира далеч отвъд това схващане. Той трябва да познава закони, но и да се грижи за удовлетвореността на служителите на работното място, за да не загубят те мотивация. Напоследък тенденцията е да се набират кандидати, които се вписват във фирмената култура, дори и да не са с голям опит, защото така ще паснат по-добре на компанията и ще допринесат за нейното развитие. HR-ът обаче трябва да има опит, за да знае как да отсява кандидати и да преценя дали казват истината.

Една от често срещаните HR грешки е лошото описание на длъжността в сайтовете за работа. Това показва, че човекът, занимаващ се с набиране на персонал, не е наясно какво точно се изисква от длъжността. Такава обява може да привлече неподходящите кандидати, а когато компанията отчаяно се нуждае от служители, ще наеме някой измежду тях, който няма да се представя на очакваното ниво. След време ще се наложи да го освободи, а вече е изхрачила време и средства за обучението му.

Фирмената политика трябва да я има записана черно на бяло, независимо от големината на бизнеса. И не само това – тя постоянно трябва да се актуализира и промените да достигат до всички служители. Добре е те да подписват форма за потвърждение, в която се заявява, че са прочели и да съгласни с корпоративната политика.

HR специалистите трябва да са наясно, че служителите, които наемат, ще искат да се развиват, а ако компанията иска да ги задържи за по-дълго, трябва да им предоставя възможности за израстване. В противен случай ще има голямо текучество на кадри и ще й излезе лошо име.

Google+ Comments