Културна среща с древна Азия

Днес ще си говорим за страната с една от най-древните култури в света. Не вярвам само от това изречение да се сетите коя е, затова ще ви дам една малка подсказка: стена, която се вижда

Днес ще си говорим за страната с една от най-древните култури в света. Не вярвам само от това изречение да се сетите коя е, затова ще ви дам една малка подсказка: стена, която се вижда от космоса. Естествено че това е Китай. И тъй като я споменахме, нека се потопим в малко история за Великата китайска стена. Първоначално това били няколко по-малки стени, които се обединили в една някъде през 17 век преди Христа. Идеята била стената да пази китайската територия от набези и нахлувания. Днес тя е забележителност, която туристите не подминават, докато са в Китай.

Китайската писменост е един много интересен елемент от културата на тази страна. Азбуката й не се състои от букви, а от символи, които изобразяват срички от говоримия език. Написани заедно, тези символи образуват една дума. На чужденците китайските думи по-скоро могат да им заприличат на миниатюрни рисунки, наподобяващи някакъв предмет – например къщичка, шапка, човече и т.н.

chinese-writing-symbols-calligraphyНе били много хората, които можели да пишат на древен китайски език. Тази привилегия имали само представители на висшата класа. Към 20 век обикновените китайци започнали да се ограмотяват. Днес китайският език има множество диалекти, затова и не е необичайно китайци от различни провинции да не могат да се разбират помежду си. Огромен е и приносът на Китай за калиграфските традиции на Източна Азия.

Ако искате да придобиете истинска представа за китайската архитектура, то непременно трябва да посетите “Забранения град”. Някаква дълбока тайна трябва да се крие тук. В момента той е превърнат в музей, намира се в Пекин, между другото. Този град навремето е бил дом на китайската кралска династия и на обикновените хора не им било разрешено да влизат там. Тъй като емблематичният цвят на кралското семейство бил жълт, то в двореца ще намерите много такива елементи.

Китайският порцелан се слави с фината си майсторска изработка и красиво изрисуваните орнаменти. Умело декорирания порцелан излъчва елегантност, а точното количество глазура добавя още повече блясък на тези деликатни изделия.

Google+ Comments