Започни да бягаш

Когато си в началото на 20-те си, ти се струва, че винаги ще си така млад и енергичен. Моето наблюдение показва, че с всяко десетилетие съвсем естествено настъпват промени в организма. Метаболизмът се забавя, възстановяването

Когато си в началото на 20-те си, ти се струва, че винаги ще си така млад и енергичен. Моето наблюдение показва, че с всяко десетилетие съвсем естествено настъпват промени в организма. Метаболизмът се забавя, възстановяването също. Така че е много важно да се ориентираш към спорт, който да те държи в кондиция. Заедно с това трябва да си мотивиран и да не се получава градеж на здраве за сметка на бюджета.

Моят избор за практикуване на активност е бягането. Навярно сте запознати с ползите за всички части на тялото. Но знаете, надявам се, и че не е много подходящ за хора с проблеми със ставите и с наднормено тегло. Необходимата екипировка за тичането е елементарна – задължителни са специализираните маратонки. Иначе може да сте с клин, шорти, анцунг, тениска или потник. Облеклото не е от съществено значение, стига само да има къде да приберете телефон, пари и ключове.

За да не губите мотивация и за да не се натоварвате прекомерно, е добре да имате програма. Съветвам ви да се консултирате с инструктор. Но ако не желаете да давате допълнително средства или пък не вярвате на треньорите, то препоръчвам приложението Couch to 5k. В него може да се създаде програма, която редува бягане с ходене. Всяка седмица имате определени цели, които обаче може да коригирате според моментните си състояния.

Заедно с това препоръчвам и добра метрика. Освен изминати километри, тя трябва да дава информация и за пулса, темпото. Някои хора използват Bluetooth часовници, а други залагат и на вградените мобилни приложения в телефона си. По този начин чрез отчитане на количеството сън и мобилността през деня, може да се направи още по-добра преценка за тренировката.

Накрая завършвам и с поставянето на цел. Тя не трябва само да е сваляне на килограми или за тонус. Може да се впуснете в маратон от 3, 5 или 10 км. Намерете си приятел, с който да бягате. Слушайте музика или подкаст – има толкова много неща, които да правите, докато спортувате за себе си.

Google+ Comments