С Ягодова луна посрещаме лятото

Знаете ли, че тази година лятното слънцестоене съвпада с пълнолунието, известно като Ягодова луна? Нека това не ви подвежда, няма да наблюдаваме небесното тяло в розов цвят, просто този израз се използва за началото на

Знаете ли, че тази година лятното слънцестоене съвпада с пълнолунието, известно като Ягодова луна? Нека това не ви подвежда, няма да наблюдаваме небесното тяло в розов цвят, просто този израз се използва за началото на сезона на ягодите.

За много хора Ягодовата луна е свързана с времето за събиране на първите плодове за сезона. Това събитие обикновено е приветствано с радост и очакване, тъй като ягодите са вкусни и пълни с витамини и антиоксиданти. В някои култури ягодовата луна също така се свързва с традиции за благополучие и изобилие, като се вярва, че е добре да се ядат ягоди в това време за здраве и късмет.

Терминът Ягодова луна може също да се използва и в метеорологичен контекст, за да се опишат атмосферните условия по време на последното пълнолуние преди лятото.

Стара легенда на племената алгонкини пък гласи, че който яде ягода при пълнолуние през юни, ще се сбъдне всяко негово желание.

Какво представлява Ягодавата луна, вижте тук: https://www.youtube.com/watch?v=93Na3Cs3lsA

Google+ Comments