Сфрагистика

Чували ли сте за науката сфрагистика? Може би… Тя не е много известна сред хората в широкото общество и е по-позната в ограничен и специализиран кръг от хора. Най-общо казано сфрагистиката е наука за печатите.

Чували ли сте за науката сфрагистика? Може би…

Тя не е много известна сред хората в широкото общество и е по-позната в ограничен и специализиран кръг от хора. Най-общо казано сфрагистиката е наука за печатите. Тя е дял на археологията и неин самостоятелен клон.

Името й произлиза от гръцката дума за “печат”. Понякога обаче се използва и другото й название, а именно сигилография, което от латински език се превежда също като “печат” (sigillum).

Сфрагистиката играе важна роля в сферата на историята, защото печатите подобно на гербовете носят много символика и информация за рода, към който са принадлежали. Те могат да са ценен източник на данни, а разчитането на изображенията върху тях е истинско изкуство. Изследва се не само изображението обаче, но и епохата, през която са направени и са използвани печатите, както и материалът, стилът на изработка и т.н.

Няма да изпадам в подробности, защото аз самият не съм достатъчно запознат. Сигурен съм обаче, че в близкия ви исторически или археологически музей ще могат да ви дадат повече и интересна информация за сфрагистиката. Аз само ви насочих.

Seal_of_Simeon_I_of_Bulgaria
Оловен печат на Симеон I

Google+ Comments