Магистрите у нас

Днес ще си говорим за образованието у нас, но не какво да е образование, а висшето. И не какво да е висше, а за магистърска степен. Както знаем за магистър може да кандидатства всеки у

Днес ще си говорим за образованието у нас, но не какво да е образование, а висшето. И не какво да е висше, а за магистърска степен.

Както знаем за магистър може да кандидатства всеки у нас, който се е дипломирал успешно като бакалавър. По мои наблюдения буквално всеки млад човек има предпоставки да стане висшист. Нужно е малко старание, малко учене, писане и посещаване на лекции. В зависимост от това колко трудно искате да ви е, можете да се запишете в различни университети у нас. Разбира се, винаги съществува вероятността да ви скъсат, но затова му се казва университет, нали? Повече ще получи този, който дава повече от себе си.

diplomaСега по темата за магистрите. Ето няколко факта.

Първо, повечето магистърски степени са в платена форма на обучение и варират от 650 лв. до над 1000 лв. на семестър. Държавните поръчки са по-евтини, но са прекалено малко и не винаги се предлагат в желаната специалност. При бакалавърското обучение семестриални такси варираха около 200 лв., но при тях имаше значително по-богат избор на специалност и много повече свободни места за прием.

Второ, формата на обучението. Магистратурите могат да бъдат редовно и задочно. Реално погледнато обаче дори при задочните се казва, не всеки човек вече може да отделя по минимум две пълни седмици два пъти в годината за посещение на лекции. Кандидат магистрите по принцип вече са активно работещи хора, а не студенти ходещи от едно кафе на следващо.

Трето, приемът. Когато става дума за държавна поръчка има изпит. При платеното обучение обаче, условията най-често са следните: среден успех над 4,50 от периода на обучение и оценката от държавния изпит. Това е. Конкуренцията идва, когато стане дума за съотношението кандидати-свободни места. На мен обаче ми се струва, че все по-малко са хората у нас, желаещи да учат след бакалавър. Било заради финансови причини, от липса на желание или заради разочарование от полученото образование до момента.

Google+ Comments