Йога на работното място

Случвало ли ви се е работодателят ви да подарява допълнително време за йога? Да ви насърчава да тренирате на работното място заедно с колегите? Това не е мечта, а действителност и то в няколко български

Случвало ли ви се е работодателят ви да подарява допълнително време за йога? Да ви насърчава да тренирате на работното място заедно с колегите? Това не е мечта, а действителност и то в няколко български компании.

За новия тренд разбрах от приятели, които работят в сферата на IT и онлайн програмирането и оптимизирането. Интересното е, че техните мениджъри им позволяват да практикуват йога, за да подобрят позицията на тялото си, да се тонизират и да се балансират. Най-хубавото е, че не се налага да остават след работно време или пък да им се начисляват допълнителни часове. Времето за йога се отнема от общите 8 часа в офиса.

За да се осъществи това начинание, е необходимо да се отдели едно помещение, което да се използва за йога.Основно това са зоните за почивка или конферентните зали, които имат по-голяма площ. Осигуряват се постелки, а фирмата наема учител, който да води класа. Тъй като всеки отделен служител има различно ниво на физическа грамотност, упражненията са така подбрани, че да са подходящи и за начинаещи, и за напреднали.

По принцип работниците в сферата на IT са ангажирани през различни части от деня за работата по отдени проекти. Точно затова работодателят осигурява два пъти на ден класове, които да са сутрин и в следобедните часове. Йога инструкторът посещава фирмата два или три пъти в седмицата.

Предполагам, че този нов модел за мотивация и насърчаване активността е внесен някъде от чужбина, защото забелязвам, че се прилага във фирми от различни градове. Примерите, които ви дадох не се отнасят единствено за София, а и за Пловдив, дори и за Бургас. Ако резултатите му са наистина добри и показва едновременно повишаване работната способност и здравето на служителите, предполагам, че и HR-ри и от други сфери ще го приложат. Така че очаквайте скоро и във вашия офис.

Google+ Comments