Служебни пътувания по време на пандемия

Работата на много фирми е свърза с международни пътувания. Тъй като те са част от същността на дейността, в период на ограничения за свободен трансфер между страните, се оказва неблагоприятно въздействие върху бизнеса. И аз

Работата на много фирми е свърза с международни пътувания. Тъй като те са част от същността на дейността, в период на ограничения за свободен трансфер между страните, се оказва неблагоприятно въздействие върху бизнеса. И аз бях въвлечен в подобна ситуация. Затова и в тези редове споделям своя опит.

Служебното ми пътуване бе свързано с посещение на Лимасол, Кипър. Кантората, с която работим на островната държава, държеше да проговаряме лично по няколко въпроса. Предвид обстоятелствата, реших да проверя билети и полети и се оказа, че имаме възможност още следващата седмица да летим.

Преди да платя и да финализирам полета, реших да се консултирам и с външното ни министерство. От там ме уведомиха, че при пристигане в страната задължително ще имам четиринадесет дневна карантина. Това условие обаче не важи за жители на Кипър – те могат свободно да пътуват от и за България. Причината ние да имаме карантина е, защото идваме от страна с висок ръст на заболяемост.

Въпреки че не мога да разбера каква е разликата дали човек с една или друга националност извършва едно и също пътуване и как единият гражданин е по-малко уязвим от другия, реших да продължа с въпросите. Попитах дали ако е със служебна цел и представлява не повече от две дни престой, дали пак ще се наложи изолация? Вместо да получа обаче отговор, се сдобих с редица въпроси. Оказа се, че трябва да дам конфиденциална информация относно темата, срещата, присъстващите и прочие. Нали разбирате, че в бизнес света това няма как да се случи.

В момента уреждаме срещата да се случи в България предвид обстоятелствата и се надяваме това да не се отрази сериозно на работата ни. Но ако и на вас ви предстоят подобни пътувания, информирайте се навременно, следете рестрикциите и не споделяйте на никого за какво точно е бизнес срещата ви. Дори и за да пътувате.

Google+ Comments