Мозъкът ни не обича телевизията

Телевизията е най-евтиното и достъпно забавление, което има във всеки средностатистически дом. Тя има уникалната способност да усмирява децата, а възрастните – да разсейва след тежък работен ден. Дали обаче гледането на телевизия е най-доброто,

Телевизията е най-евтиното и достъпно забавление, което има във всеки средностатистически дом. Тя има уникалната способност да усмирява децата, а възрастните – да разсейва след тежък работен ден. Дали обаче гледането на телевизия е най-доброто, което можем да направим в името на развлечението? Това изобщо отразява ли ни се?

Не е добре да се отрича форма на забавление с толкова дълбоки корени в културата. Но не е лоша и идеята да се запознаем и с това какво казват различни експерти за телевизията. Ето какво извадих аз.

При гледане на телевизия само за една минута мозъчната активност се променя – преминава от „бета вълни“ в „алфа вълни“. Бета вълните се произвеждат, когато мозъкът има всичките си активни функции. А алфа вълните съответстват на състоянието на замечтаване, подобно на хипноза, при което логиката, креативността и асоциацията са спрени. Подобно състояние се равнява на взиране в стена, докато чакаме на опашка. Това означава, че когато гледаме телевизия, мозъкът ни едва работи.

От тези изследвания се достига до извода, че съзнанието е много по-манипулируемо докато е подвластно на телевизията. Фактът е известен и на рекламодателите, които виждат основния си прозорец за продажби по телевизията. В състояние на гледане на телевизия критичното мислене е намалено. Така лесно се подвеждаме да купим неща, които не са ни нужни.

Това не е всичко. Няколко проучвания показват, че гледането на телевизия увеличава състоянието на стрес и раздразнение, което тревожно повишава производството на холестерол в организма. Това се дължи на броя на кадрите, които достигат до мозъка за кратко време.

Аз не знам дали всички тези проучвания са напълно верни, но забелязвам, че особено през последните месеци на пандемия, телевизията наистина ми повлиява по негативен начин. А допреди не съм усещал такова нещо. Вие имате ли подобни наблюдения?

Google+ Comments