Омайно полезният жасмин

О, жасмин, жасмин, ароматът, който ни побърква, идва от теб. Мога да започна стихотворение в чест на това екзотично растение. Истината е, че не си падам особено по отглеждане на цветя, но откакто бях в

О, жасмин, жасмин, ароматът, който ни побърква, идва от теб. Мога да започна стихотворение в чест на това екзотично растение. Истината е, че не си падам особено по отглеждане на цветя, но откакто бях в Кипър, а жасминът присъства навсякъде там, се влюбих. Точно затова вкъщи се сдобих с растението и започнах да се информирам за ползите от него.

По принцип жасминът, който е пригоден за нашия климат, е предимно храстовиден и може да достигне до два метра височина. Той се характеризира предимно с две неща: красив бял цвят и несравним приятен аромат, който се носи от тях и техните листа. Заради тези свои качества в Индия жасминът има символика. Когато един мъж подарява цвят от растението на жена, той иска да ѝ каже, че е изключително красива. Жасминът символизира женска красота както отвън, така и отвътре.

Много хора често използват приятното ухание на растението като екологичен ароматизатор, чрез който да прикрият лошите миризми в дома си. Но заедно с това жасминът е много мощно растение за лечение и предотвратяване на много заболявания в тялото ни.

Така омайващите за сетивата качества на жасмина действат и лечебно средство. Растението е приложимо предимно в ароматерапията, където често се използва терапевтичният аромат. Също така може да ни помогне да регулираме много функции на организма, да поддържаме нашите органи здрави и да подобри значително качеството ни на живот.

Друг начин за използване на жасмин е чрез етерично масло, което е като концентрат на много от неговите ползи, особено при грижа за кожата. Но не забравяйте, че преди да го ползваме, е добре да си направим стандартния тест за алергии. Трябва само да намажем малка част от маслото върху китката и сгъвката на лакътя и да изчакаме 24 часа, за да видим дали получаваме раздразнения.

Google+ Comments