Ще видим отново Витлеемската звезда

Коледният сезон ще бъде незабравим, не само защото е белязан от коронавирус и ограничения. Той ще бъде запомни и с появата на Витлеемската звезда. Много хора смятат явлението за пророческо, а за други е невероятна

Коледният сезон ще бъде незабравим, не само защото е белязан от коронавирус и ограничения. Той ще бъде запомни и с появата на Витлеемската звезда. Много хора смятат явлението за пророческо, а за други е невероятна възможност да наблюдават интересно астрономическо събитие.

Появата на Витлеемската звезда всъщност се получават от приближаването на Юпитер и Сатурн, двете най-големи планети в нашата Слънчева система. Този феномен се нарича “конюнкция” и може да бъде същият като този, посочен в Библията. Историята разказва, че тримата мъдреци – Мелхиор, Гаспар и Балтасар, последвали Витлеемската звезда, за да намерят Исус в родното му място.

Въпреки че се твърдеше, че това явление се случва само на всеки 800 години, НАСА отбелязва, че този тип събития се случват на всеки 20 години. Сегашният обаче е специален, защото има особено голям съвпад между двете планети и се случва точно по време на коледните празници. Следващото подобно явление ще е след 60 години, но през месец март.

От Земята Юпитер и Сатурн ще бъдат видени толкова близо, че ще изглеждат като система с “двойна планета”. Според учените и двете планети са пътували заедно в небето през тази година. Но само през декември и то в периода 21-24, те ще се приближат достатъчно, за да създадат красив астрономически спектакъл. На тези дати двете огромни планети ще бъдат разделени само с една десета от градуса. Тоест, от наша гледна точка те ще бъдат на разстояние, подобно на дебелината на монета. Двете ще са толкова близо, че Сатурн може да изглежда като спътник на Юпитер.

На вас как ви се струва подобна информация? Дали няма да се роди точно тогава следващият спасител? Дали е просто съвпадение, или е частица надежда в тези смутни времена?

Google+ Comments