Легендарните диаманти в света

Диамантът несъмнено е един от желаните скъпоценни камъни. Заради красотата, престижът, които носи и придава. Той е символ на здравина, неразрушимост и вечност. Точно затова той е в обсега на най-богатите хора по света. И

Диамантът несъмнено е един от желаните скъпоценни камъни. Заради красотата, престижът, които носи и придава. Той е символ на здравина, неразрушимост и вечност. Точно затова той е в обсега на най-богатите хора по света.

И докато ние мечтаем поне за кратко да се докоснем до такава скъпоценност, ви предлагам една класация. Тя включва легендарните диаманти, които са впечатлявали с размер, красота и цена.

• Започваме с Кулиан. Той е 530,20 карата и е един от 104 скъпоценни камъка от най-големия необработен диамант в света с общо 3 106 карата. Впечатляващо, нали?

• Мистичният Флорентински диамант. Той е изчезнал по време на Първата световна война. Говори се, че е бил 137,27 карата. Знае се, че през 17 век е принадлежал на могъщите Медичи от Флоренция, които са му дали името.

• Кой не знае най-известните нюйоркски диамантени бижута – Тифани. Те влизат в класацията с ослепителен 128,51-каратов диамант, представен в Париж. Той е имал 90 фасети.

• 108,93-каратовият Кохинор е придобит от персийския шах през 1739 г. Името му означава „Синя планина“ и в момента е едно от бижутата, принадлежащо на британската корона. Съхранява се в Лондонската кула, след като е закупен от Кралица Виктория през 1850г.

• Така нареченият Шах с 88,70 карата идва от Индия и има три надписа с имената на своите собственици. В момента се пази в Кремъл, тъй като е бил прекрасен подарък от шаха на Персия на царя на Русия през 1829 г. за подсигуряване на мира между двете страни.

Не е случаен изборът ми на точно такъв първи материал за годината в блога ми. Той е с пожелание да сте здрави като диаманта, да блестите и заслепявате всички и да разполагате с най-големите скъпоценности през цялата 2021-ва.

Google+ Comments