Да си зает не значи да си продуктивен

Какво различава един успешен търговец от останалите? Неговата висока продуктивност. Обикновеният ниско- до среднопродуктивен търговец винаги е зает с нещо, изпълнява задачите си една след друга, но не напредва в бизнеса. Защо ли? Високопродуктивният не

Какво различава един успешен търговец от останалите? Неговата висока продуктивност. Обикновеният ниско- до среднопродуктивен търговец винаги е зает с нещо, изпълнява задачите си една след друга, но не напредва в бизнеса. Защо ли? Високопродуктивният не се стресира от това, че има много за вършене, а се фокусира върху онова, което е от значение, за да може бизнесът му да върви напред и да се развива. Как да не бъдем заети, а продуктивни?

8-imagesПърво, може да прегледате списъка със задачи. Ако е твърде дълъг, ви чака един дълъг ден, в който ще сте безкрайно зает. Затова наблегнете на няколко от по-съществените задачи, чрез които ще се придвижите напред. Останалото е просто страничен шум, които ви разконцентрира от главната цел. Обърнете внимание на нещата, които действително ще ви донесат приходи. Дали не е нужно да наемете повече специалисти, да инвестирате в ново оборудване, да се разширите териториално? Определете приоритетите си, защото те са важните тук. Трябва да цените времето си.

Оптимизирайте начина, по който работите. Постройте работното си ежедневие така, че да не се разсейвате, докато се занимавате с важни дела. Когато постоянно ви обезпокояват с имейли и обаждания, които не помагат да придвижите бизнеса си напред, трябва да отсеете тези с по-съществено значение. Продуктивност не се постига с губене на време, занимавайки се с незначителни въпроси. В противен случай накрая на деня ще отчетете много работа, ще сте свършили хиляди малки нещица, но нищо съществено.

Социалните мрежи могат също да почакат, докато не приключите с по-спешни задачи. Те симулират заетост – постоянните интеракции в тях отнемат от ценното ви време, което бихте могли да отделите за развитие на бизнеса си.

Най-важното обаче е да не се напрягате излишно. Затова си вземайте почивка, когато усетите, че сте твърде изтощени – тогава така или иначе няма да може да постигнете продуктивността, която търсите.

 

Google+ Comments