Емоции във Facebook

Когато нещо ново се появи в социалната мрежа Facebook, автоматично се превръща в новина. Това е свидетелтсво за факта колко жизнено значима е станала тази платформа за всички млади хора. Вдигна се много шум за

Когато нещо ново се появи в социалната мрежа Facebook, автоматично се превръща в новина. Това е свидетелтсво за факта колко жизнено значима е станала тази платформа за всички млади хора.

Вдигна се много шум за новите емотикони, които допълват бутона “Харесвам”. Да, те са чудесни и забавни, но не мисля, че са чак толкова интересни, че в много онлайн медии да се появяват чак статии с инструкции за употреба и разясняване на значението им.

Какво ми харесва в емотиконите?

Допада ми начинът, по който се разнообразява социалната мрежа. Така се раздвижва интересът на потребителите. В последно време стената наистина доскуча. Добавянето на нови емоции от друга страна е хитър ход, който повишава активността към публикуваните постове.

new fb iconsКакво не ми харесва в емотиконите?

Като цяло смятам, че се вдигна твърде много шум за нещо елементарно като добавянето на няколко лица с различно настроение. Всички го очаквахме и то се случи. Емотиконите ни дават лесен начин да изразяваме емоциите си, но дали са ни в услуга. Става толкова просто само с един клик да покажеш любов или раздразнение. Но какво остава за коментирането? Отучаваме се да пишем. Еволюционно човечеството е минало от пиктограмата през клиниписното писмо, сричковата писменост, докато е развила азбуки, които да изразяват цялата реч. А сега отново се връщаме към картинките.

И на края, но не на последно място, сред иконите липсва най-съществената – Dislike! Явно от ръководтсвото твърдо застават зад позицията социалната мрежа да се развива като положителна платформа, в която не се подстрекават отрецателни оценки и хулене. И с право! Ако някой не харесва нещо, просто не отбелязва. Представяте ли си какъв срив в отношенията между хората би настъпил, ако някой качи снимка и половината от приятелите му започнат да натискат бутона Dislike. Ще се увеличи броят на блокираните абонати, ще са факт реални скандали, а резултатът ще е негативен за самата мрежа, тъй като много хора ще започнат да се ограничават в качването на постове, поради причина хейт. Политици и други публични личности ще изтрият профилите си. Рекламни марки ще прекратя следенето на мрежата. Може да се стигне дори дотам, че някой потребител може да съди Facebook за нанесени морални или психологически травми върху личността му. Ето как Facebook може да се самоубие. В този ред на мисли, ако аз бях шеф на социланата мрежа, щях много внимателно да пренапиша Правилата си или да променя Условията за участие във нея, преди да пускам каквито и да било емотикони с отрицателно съдържание като водещи под публикация. А Dislike бутон – никога, никога, никога!

А вие какво мислите по въпроса – какво ви харесва и какво не в новите визуални елементи на Facebook?

Google+ Comments