Когато следобедната умора атакува

Началото на работния ден винаги преминава по-динамично. Изпълнени сме с енергия и мотивация да свършим колкото се може повече неща. Следобедните часове обаче винаги се оказват предизвикателство и преминават в другата крайност. Клепачите ни натежават

Началото на работния ден винаги преминава по-динамично. Изпълнени сме с енергия и мотивация да свършим колкото се може повече неща. Следобедните часове обаче винаги се оказват предизвикателство и преминават в другата крайност. Клепачите ни натежават след обяда, продуктивността ни спада и дори кафето не е в състояние да се справи с този феномен. Звучи познато, нали? Сигурно много хора ще се припознаят в тази ситуация, но по-важното е какво може да направим, за да запазим енергията си през целия ден.

За целта трябва да започнте подготовката още от сутринта. Неслучайно казват, че закуската е най-важното хранене за деня, защото чрез нея си набавятe необходимото „гориво“. Разбира се, тя също трябва да е умерена и подбрана. Може да похапнте купа овесени ядки и плодове или препечени филийки и авокадо. За да функционират пълноценно мозъкът и мускулите, трябва да ги снабдявате с въглехидрати, а в добавка с протеини засилват и концентрацията.

Обедното меню също е важно. Добре е да се избягват храните, богати на мазнини, тъй като оставят у нас усещане за тежест и дискомфорт. За по-голяма продуктивност, комбинирайте ястие с протеини и зеленчуци.

Хидратацията е важна през целия ден, затова винаги дръжте бутилка с вода на бюрото си. Така няма да забравяте да пиете от нея. Водата е живителна сила, а в комбинация с лимон или лайм ще доведе до приток на енергия.

Дори да работите на бюро, използвайте всеки удобен случай да се раздвижите. Забравете за асансьора, използвайте стълбите и ще усетите как се тонизирате моментално. Проучванията показват, че редовната физическа активност бори умората, а и се отплаща със стегнати мускули и добра визия.

Ако офисът ви е по-тъмен, това неминуемо ще засили желанието ви за следобедна дрямка. Пуснете светлината, вдигнете щорите или включете някоя допълнителна лампа.

Умората започва да оказва влияние и когато не сте се наспали през нощта. Така че – спете достатъчно. Доказано е, че хората, които работят активно през деня, трябва да спят поне по 7 часа на денонощие.

Следващият път, когато усетите, че умората ви атакува, припомнете си тези трикове и ги приложете в ежедневието си. Нищо не губите, освен изтощението си.

Google+ Comments