Какво, ако..?

Представете си един свят, в който всички са коректни и лоялни бизнес партньори. В който освен в пари сделките се измерват в човечност, а шефовете се грижат за благополучието на клиентите си. Звучи ви утопично,

Представете си един свят, в който всички са коректни и лоялни бизнес партньори. В който освен в пари сделките се измерват в човечност, а шефовете се грижат за благополучието на клиентите си. Звучи ви утопично, нали? Ами, ако ви кажа, че е възможно. И защо не?

partnershipsВсе повече фирми със западно участие помагат на българския бизнес да се развива като му дават най-малкото добър пример. У нас не са вече рядкост компаниите, които се стремят към конкурентоспособност, като завишават качеството на обслужването си.

А именно поведението и дейността на служителите изграждат добрия имидж на компанията в очите на нейните партньори. При това още по-голяма е ползата за клиентите. Тъй като болшинството обикновени хора не могат да са вещи в определени области на знанието, те могат да съдят за професионализма на една компания единствено по начина, по който е поднесен продукта и по отношението на служителите й – по представителния им вид, по апаратурата, с която разполагат.
Ще дам за пример една от големите компании за управление на вземания ЕОС Матрикс, чиито управители са Райна Миткова-Тодрова, председател на Асоциацията на колекторските агенции за България, и Тихомир Вълчев, който не веднъж е давал интервюта в телевизионни предавания.  Не случайно се спрях именно на такъв пример, тъй като бизнесът по управление на вземанията е специфичен и засяга чувствителна сфера от човешкия живот. Длъжниците преживяват общуването си с колектори с драматични настроения, подсилени от усещането за финансов недостиг.

Преди, в България се носеха слухове, че дългове се събират с телефонен тормоз и бухалки. Никой не можеше да си представи, че съществува израз като „управление на вземания?, и изобщо, че отношенията между кредитор и длъжник могат да се изчерпят с преговори. Революцията в това отношение ни връхлетя неусетно. Макар трудно да навлязоха на пазара и да бяха посрещани с доза съмнение (тъй като българинът винаги гледа с недоверие към всеки, който му иска пари, независимо че наистина ги дължи), все пак ЕОС Матрикс успяха да се наложат. Но не и без да стане известно, че компанията е част от немска верига с клон в България и че служителите са експерти, минали през предварително обучение.

Днес този бизнесът се развива в ново измерение и засили позициите си в бранша. Все повече компании предпочитат услугите на външни експертни екипи, които да работят съвместно с вътрешните счетоводни и търговски отдели. Не са малко и добрите думи от доволни клиенти, които са успели да преодолеят финансовите си затруднения.

Мисля, че ако се развиваме и в други така чувствителни области със същия прогрес, съвсем скоро и България ще се нареди сред добре развиващите се икономически страни и ще се изкачи нагоре в европейските статистики.

Google+ Comments