Nasekomo – хубава тор за хубав живот

Знаете за израза, че ние сме това, което ядем. Не е важно обаче дали похапваме само свежа храна, а и това как е отгледана тя. С изненада научих, че в село Лозен, близо до София,

Знаете за израза, че ние сме това, което ядем. Не е важно обаче дали похапваме само свежа храна, а и това как е отгледана тя. С изненада научих, че в село Лозен, близо до София, се развива Насекомо. Това е стартъп, който скоро ще започне да произвежда биотор от протеини на насекомото черна муха войник, подходящи за всички растителни култури. Тя е не само екологична, но и при производството и употребата ѝ не се замърсява околната среда.

Защо черна муха войник?

Тенденцията е в световен мащаб да бъдат използвани насекоми за създаване и третиране на оборски тор за изграждане на устойчиви хранителна системи. Nasekomo и други биотехнологични компании залагат на черна муха войник (black soldier fly), защото е използвана от дълбока древност в тропиците. Тя лесно се колонизира, отглежда и преработва и не е вредна за човечеството. Всъщност самите ларви на насекомото се хранят само с бирена мая и вода. Възрастните насекоми не приемат друго освен вода, защото са придобили достатъчно храна по време на развитието на ларвите за размножаване.

Те се отглеждат във ферми, имащи специални озониращи системи, които не позволяват миризмата от процеса в превръщането им на протеиново брашно и рафинирано масло да се усети навън. Като остатъчен продукт изсушените ларви могат също да бъдат пулверизирани и използвани като тор.

Каква е концепцията на Насекомо?

При производството на алтернативи за рибно брашно и масло от отглеждането на black soldier fly, се получава отпадъчен продукт. Той обаче може да бъде редуциран чрез технологични системи и да се превърне в органична тор. По този начин се превръща в обогатен на основни микроелементи, които са изключително необходимо за здравия растежа на растенията и имунната система.

Самата тор се получава от обвивките на ларвите на черна муха войник, която е богата на хитин и фибри. Заедно с това съдържа макро хранителни вещества като азот, фосфор и калий и още микроелементи като магнезий, калций и желязо. По този начин крайният продукт под формата на тор е подходящ и за подхранване, възстановяване и подобряване на почвите по естествен начин.

Идеята на Nasekomo е получената биотор да може да бъде достъпна и използвана за всички видове селскостопански култури, както и за саксийни растения. По този начин светът ще стане по-красив и зелен.

Google+ Comments