Осмият континент

Европа, Азия, Африка, Антарктида, Австралия, Северна и Южна Америка. Всички знаем, че това са седемте континента на Земята. Но знаете ли, че само след три десетилетия ще имаме и още един, който вече е започнал

Европа, Азия, Африка, Антарктида, Австралия, Северна и Южна Америка. Всички знаем, че това са седемте континента на Земята. Но знаете ли, че само след три десетилетия ще имаме и още един, който вече е започнал своето образуване? Не сте чували за него? Мислите си, че Атлантида ще се появи отново? Грешите. Новият е създаден от нас хората – от пластмасата, която използваме.

В момента в Тихия океан, някъде в района около щата Калифорния и Хавай, се сформира огромна купчина отпадък. Смята се, че с годините тя ще нарастен до толкова, че ще надхвърли размерите на щата Тексас. Внушаващо, нали? А според други проучвания през 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса и боклуци, отколкото растителни и животински морски обитатели.

Въпреки че сами сме поставили основите на този опасен осми континент, все пак може да му попречим да се увеличава и да ни превземе. От началото на юли в Европейския съюз влиза директивата, която ограничава използването на пластмасови предмети. Сламки, бъркалки, прибори за еднократна употреба, клечки за уши и подобни, направени от неприятния материал, ще останат в историята завинаги.

Колкото и да е евтин материал и чрез масовото му производство за 70 години значително да се в наложил в живота ни, пластмасата постепенно ще изчезне. Предвиждат се в законодателствата на много страни да се засили рециклирането и да се запази производството на пластмасови предмети от съществена необходимост. А дали ще се получи точно така – ще разберем.

За краткия живот на пластмасовия материал вече сме затрупали до толкова планетата си, че създаваме опасен континент, който може да ни погълне. Интересно е как сами се унищожаваме, но е още по-интересно как променяме начина си на живот, за да се спасим. Осъзнавате го или не, съвсем скоро много от навиците ни ще се променят и дано осмият континент бъде премахнат.

Google+ Comments