Пречи ли виртуалното на реалното общуване?

Напоследък все повече се коментира темата за общуването в интернет и пречи ли то на офлайн комуникацията ни. Някои експерти в областта твърдят, че в онлайн пространството личността се чувства по-свободна и е склонна да

Напоследък все повече се коментира темата за общуването в интернет и пречи ли то на офлайн комуникацията ни. Някои експерти в областта твърдят, че в онлайн пространството личността се чувства по-свободна и е склонна да забрави за обществените табута. Други считат, че това е така, защото интернет човекът създава в мрежата образ, зад който в реалния живот често няма смелостта да застане или просто няма тази възможност.

В тази връзка бих искал да споделя с вас опита си от първата ми среща с момиче от чата (по онова време модерно беше да чатиш в т. нар. “Мирк”). Казваше се Петя. Пишехме си с часове, защото имахме много общи теми: и двамата харесвахме рок, следяхме шампионските лиги, тренирахме баскетбол и др. Освен че ми бе безкрайно приятно да си говорим за какво ли не, Петя беше една изключително красива и атрактивна млада дама (макар че на 16 години почти всяка жена ти се струва секси и хубава).  По едно време чак сам се дразнех на себе си колко бях хлътнал: стоях като залепен за компютъра, а името й вмъквах във всякакви теми и разговори, без изобщо хората да знаеха за кого говоря: “Гледа ли мача снощи? Да, обаче Петя не можа да го гледа, защото беше на тренировка.”, “Кога ни е класната работа по математика? Не знам, но на Петя е този петък”, “Коя ти е любимата песен? С Петя много харесваме “Is this love?” на “Whitesnake”…

4 месеца с Петя любов по Мирка въртяхме, а аз нямах търпение да се срещнем на живо. Хиляди пъти си представях как я целувам за първи път, как прокарвам пръсти в косите й, как тя се разтапя в очите ми… Отне ми месец в непрестанни увещания и молби, за да я убедя, че комуникацията ни трябва да еволюира по някакъв начин и да се пренесе от виртуалното в реалното пространство.

Заветният миг дойде. Моя милост и Петя се срещнахме.

Другото ще ви го спестя. Добре де, няма. 🙂 Знам колко е изнервящо, когато в момента на развръзката пуснат реклами или когато някой ви каже нещо и завърши с думите: “Не мога да ти кажа.” или “Не, не, нищо.”

Та срещнахме се. Удариха ме с мокър парцал, който ми държи влага и до днес. Петя се оказа мъж на средна възраст, който не знам как си ги представяше нещата… Но не му се получиха определено.

Та пречи ли виртуалното на реалното общуване, давайки ни свободата да фантазираме, да влизаме в образи, да се крием зад маски?

Зависи от това какъв подход изберете, как ще пристъпите в онлайн пространството, защото аз се опарих от “Петя”, но мой много добър приятел откри любовта на живота си именно тук, където и вие в момента сърфирате и четете моите размисли и страсти. 🙂

Google+ Comments