Скъпите строежи

Всички, които са решили точно през тази и предходната година да инвестират в строителство или покупка на жилище, знаят за повишените цени. Те започнаха да се покачват преди пандемията и изненадващо продължиха своя апогей. В

Всички, които са решили точно през тази и предходната година да инвестират в строителство или покупка на жилище, знаят за повишените цени. Те започнаха да се покачват преди пандемията и изненадващо продължиха своя апогей. В момента стоманата е два пъти по-скъпа, а намирането на квалифицирани работници е все по-трудно. Освен в България, това е и световен процес. Къде обаче е най-трудно?

Според последните публикувани статистики един от най-скъпите градове за строителство се оказва Варшава. Полският град води класацията за момента за най-скъпо строителство. Колкото и изненадващ да е фактът, че се намира в Източна Европа, данните сочат, че стойността е по-висока от Рио де Жанейро, Пекин и Богота.

Следващите населени места с високи цени при строежите се нареждат Русия, Цюрих и Женева. Тук интересното е, че швейцарският град е на пето място в световен мащаб. Други скъпи европейски градове са Мюнхен, Берлин, Амстердам, Хамбург. Има и още, но те все са в Германия. Така че колкото и да не ни се иска, Европа държи на цени, щом става въпрос за имоти.

А сега се отправям и към най-скъпия град за строителство в света, който застава на позиция едно – Токио. Веднага след него местата заемат Хонконг, Сан Франциско и Ню Йорк. Това не е такава изненада, защото все пак те са многомилионни населени места, които от години се разрастват мощно. А и при тях интересът не намалява изобщо и все повече работници се отправят към тях.

И колкото и да си говорим и да пишем за класации и цени, то важното е, че продължава да се строи и продава. Все по-атрактивни са европейските градове, защото те сякаш изглеждат по-запазени и носят друг дух. Именно тази девственост и съхранение на старото строителство примамват новото.

Google+ Comments