Средната класа нараства

Средна класа – златната среда на едно общество. Казват, че щом тя съществува и се увеличава, значи и държавата се развива добре. Но когато говорим за световен мащаб, то това означава ли, че глобално всички

Средна класа – златната среда на едно общество. Казват, че щом тя съществува и се увеличава, значи и държавата се развива добре. Но когато говорим за световен мащаб, то това означава ли, че глобално всички хора започват да живеят по-добре? Конкретен отговор не мога да дам, но пък данните за десетилетие напред са много обещаващи. Така че, живи и здрави, скоро ще разберем.

До момента в света има 3,75 милиарда души от почти 8, които живеят в средната класа. Тя се определя с дневни разходи на член от семейството межди 11 и 110 долара спрямо развитието на страната. До момента за никого няма да е изненада, че трите държави първенци са именно Китай, Индия и САЩ. Причината тук е многобройното население, което определено изпълва до голяма степен бройката, спомената в началото на абзаца.

Според последното проучване в сферата се отчита, че до 2030 г. още милиард души ще се включат в средната класа. Това означава, че повече от половината хора по света ще живеят нормално и финансово спокойно. Групите, които ще попълнят редиците, са от Индия и Китай, следвани от Индонезия и Бангладеш. Даже за последната спомената, се смята, че ще допринесе с цели 50 милиона жители.

Някак на заден план ще останат Русия и Япония, които до днес са сред челните страни с голям процент население в средната класа. В тази класация не се споменава за нас българите, така че няма как да ви дам информация за нашето бъдеще. Надявам се, че ще ни очакват хубави дни, които ще помогнат и на нас да живеем като средностатистически хора. Но то май и сега не сме чак толкова зле, щом голям процент от нас имат собствени имоти. Има на какво да се радваме, не го забравяйте, дори и да не влизаме в класациите.

Google+ Comments