Работодателят за поколението Z

В 21 век освен че работата е динамична, то и работниците са такива. Причината е в обединяването на няколко поколения заедно. Това на X, Y и Z. Или казано по-просто – хората от 60-те години

В 21 век освен че работата е динамична, то и работниците са такива. Причината е в обединяването на няколко поколения заедно. Това на X, Y и Z. Или казано по-просто – хората от 60-те години на миналия век до тези на първото десетилетие на настоящия. Колкото и да не ни се вярва, времето лети, а с него и ценностите и начина на работа. Какво е необходимо, за да си добър работодател за новите попълнения?

Ясно е, че хората с опит точно знаят мястото си и се борят за целите си. Но за тепърва навлизащите в работния свят нещата са доста по-розови, поне в техните очи. Новите в сферата са много по-самонадеяни и със самочувствие, че разбират всичко. Те наистина са доста схватливи и бързо се ориентират в работния процес, но понякога трябва да им се обясни спокойно, че им трябва време и най-вече опит. Затова, работодатели, бъдете деликатни по темата.

От горе изложеното следва и че самите мениджъри трябва да се научат да казват критиката възможно най-градивно и насаме. Но тяхната толерантност няма да бъде така добре оценена, защото Z ще се опитват ги критикуват, ако само едно нещо не е наред. Търпение и разбиране са ключовете към взаимен успех.

Относно извършването на самата работа, то тя трябва да е максимално модернизирана и дигитализирана. Все пак новото поколение са свикнали да са активни онлайн, но не и да използват ръцете си. Така че, ако фирмата ви не отговаря на техните очаквания, те много бързо ще ви напуснат. Същото се отнася и за осигуряването на повече социални привилегии, както и на похвали след всяка изпълнена правилно задача.

Зная, че за някои от Х поколението това са прекалени лигавщини, но днес ситуацията е такава. Поради тази причина и работодателите трябва да са достатъчно гъвкави с предлагане на динамични условия. Дали точно това е правилният подход към Z – тепърва ще има да се учим.

Google+ Comments