Ще имаме ли метавселена?

За любителите на технологии и игрите метавселена не е нова и непозната дума. Тя е донякъде известна и на дигиталните маркетолози. Но за обикновения гражданин е нещо, по-скоро доближаващо се до научната фантастика. Затова ако

За любителите на технологии и игрите метавселена не е нова и непозната дума. Тя е донякъде известна и на дигиталните маркетолози. Но за обикновения гражданин е нещо, по-скоро доближаващо се до научната фантастика. Затова ако имате желанието да научите какво точно представлява и дали е приложима настина, то продължавайте да четете. А аз ви обещавам да е интересно.

Метавселена е мечта на Марк Зукърбърг. Той иска да обедини в едно действителност и интернет, за да може да се получи автономна среда, неуправлявана от никого. Както и идеята за самия интернет. Чрез нея ще може да се притежават активи от всякакво естество, дори и от игри. Криптовалутите ще бъдат адмирирани и свободно ползвани. Това ще е нещо като виртуална действителност в действителността, но също толкова реална.

Първата стъпка за съграждането на нещо подобно е в избора на инструменти за правилното ѝ презентиране и разбиране. То обаче няма как да се случи чрез традиционните ни смартфони и компютри. Причината е, че те не могат да обхванат всичките възможности на метавселента. Затова в този момент от екипа на Марк планират да представят очила с добавена реалност, която може да се контролира. Това съвсем не е невъзможен проект и е като продължение на колаборацията за очила с камера и микрофон с RayBan.

Но, разбира се, за да се получи този резултат, то трябва заедно да работят много компании, разработчици, дизайнери и системи на всякакво ниво. Засега от компанията на Зукарбърг имат среща в края на месеца и евентуално ще се предприемат първи мерки за изграждането на метавселена. А някои пък казват, че това е само ПР на Facebook и полека се замазва темата за достъпа на данни на потребителите.

На вас звучи ли ви реалистично или все още не може да придобиете представа?

Google+ Comments