Хюга – разковничето за щастлив живот

Направило ли ви е впечатление, че датчаните оглавяват всички класации като най-щастлива нация в света? Разрових се малко повече, за да разбера причината за този феномен и открих разковничето – хюга. Тази концепция се заражда

Направило ли ви е впечатление, че датчаните оглавяват всички класации като най-щастлива нация в света? Разрових се малко повече, за да разбера причината за този феномен и открих разковничето – хюга. Тази концепция се заражда в Дания, за да помогне на хората в трудни моменти и да им напомни, че за специалните моменти не трябва да се търси специален повод.

С други думи, хюга означава да се радваш на малките неща, да ги оценяваш и да чувстваш хармонията както в дома си, така и в душата си. Хюга се крие в детайлите и в отношението, което имаме към самите себе си, към околните и към всичко, което ни заобикаля.

Хюга е всичко, което ни прави щастливи. Всичко, което ни носи хармония, уют и спокойствие, а в същото време очарова със своята семплост. Това може да бъде тиха вечер с любимата, разходка по плажа на залез, релаксираща вана или хубава книга.

Често, погълнати от сивото ежедневие, забравяме, че животът е хубав, че е изпълнен с емоция и моменти на удоволствие, които сами можем да си създадем. В своя „Малък наръчник по хюга“ Майк Викинг описва цялостната концепция, която съчетава думата като „изкуството да създаваш атмосфера на интимност, комфорт за душата и липса на дразнители“ и „да изпитваш удоволствие от наличието на успокояващи неща, споделени моменти на уют и да пиеш какао на приглушена светлина“.

Според Викинг, който е директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген, една от тайните на хюга се крие в светлината от запалена свещ. Ето защо не е изненада, че над 80% от анкетирани датчани посочват, че свързват хюгата със свещи. Това е и най-бързият начин да създадете подходяща атмосфера.

Не гасете светлините, но „изключете“ себе си. Оставете на мира телефоните и компютрите, избягвайте телевизора. Просто се отдайте на момента, определете своето лично пространство, за да си създадете уют и атмосфера. Насладете се на малките неща. За всеки човек щастието е в различни измерения, затова открийте своето и си го подарете.

Философията на скандинавския начин за щастлив живот се крие и в компанията, с която ще го споделите. Помислете какво обичат любимите ви хора и какво ги прави щастливи. Например малките подаръци без повод са най-хубави и със сигурност ще стоплят сърцето на получателя им.

Не забравяйте, че хюга е усещане – не иска много, но дава много. А ввие какво мислите за хюга?

Google+ Comments