Идеи

Жизнеспособните идеи са тези, които успяват да пренасочат вече съществуващи финансови потоци към себе си. Ако една корпорация или човек вече плаща за даден продукт или услуга, а му ги предложиш с по-добро качество, имаш

Жизнеспособните идеи са тези, които успяват да пренасочат вече съществуващи финансови потоци към себе си. Ако една корпорация или човек вече плаща за даден продукт или услуга, а му ги предложиш с по-добро качество, имаш по-голям шанс. Много по-трудно е да вземеш пари оттам, където хората никога не са ги давали. Така преди години Ейпъл направи голяма революция, когато започна да изкарва пари от неща, за които никой не е харчил преди. Ако един процес може да бъде извършен от софтуер или от машина, той трябва да се прави от софтуер или машина, а човешкият капитал да се използва за нещо друго. Сега е много по-лесно да вземеш пари за смартфон от един потребител, защото той знае, че така или иначе ще си купи телефон. Задачата е да го убедиш, че това е правилният избор. Големият въпрос е как да обясниш на потребителя да плати за нещо, което той не знае, че съществува, а още повече му трябва.

Бизнесът трябва постоянно да прави иновации. Но бизнес, който е създаден върху основата на иновации, трябва бързо да намери своя стабилна земя. Не можеш да скачаш от иновация в иновация, без да си стъпил здраво.

Дигиталната трансформация премества възможностите на друго място. Както електронната търговия започва да измества традиционните магазини, така и повечето бизнеси ще се адаптират към дигиталната ера. За някои това би означавало дори да се преместят изцяло мобайл – има услуги, които изцяло ще изпаднат дори от уебпазара. Например диспечерският бизнес на таксиметровите компании няма да съществува до 5-10 години по никакъв друг начин освен през мобилни устройства.

Google+ Comments