Персеиди – какво е това?

Метеоритен дъжд, известен още като персеиди, лято на метеорити или персеиден поток, е явление, което се наблюдава на небето, когато Земята преминава през облак от метеорни частици, оставени от кометата Суифт-Тътъл. Тези частици се срещат

Метеоритен дъжд, известен още като персеиди, лято на метеорити или персеиден поток, е явление, което се наблюдава на небето, когато Земята преминава през облак от метеорни частици, оставени от кометата Суифт-Тътъл. Тези частици се срещат с атмосферата на Земята и се изгарят, създавайки светлинни следи на небето, наречени метеори или “звездни следи”.

Персеидите получават името си от съзвездието Персей, откъдето изглежда че идват. Те обикновено достигат максималната си активност около средата на август и се считат за един от най-забележителните метеорни потоци през годината.

Метеоритният дъжд е често наблюдаван феномен, който привлича любителски и професионални астрономи, както и просто любители на небето. Хората се събират на открити места, далеч от светлинното замърсяване, за да наблюдават и заснемат това естествено шоу на небето.

Важно е да отбележим, че метеоритният дъжд не представлява реална заплаха за Земята. Метеорите, които причиняват светлинните следи, са обикновено много малки и се изгарят в атмосферата, преди да достигнат повърхността на Земята. Рядко по-големи метеорити могат да преживеят преминаването през атмосферата и да попаднат на земята, но това е рядкост и не се случва по време на персеиден поток.

Метеоритният дъжд е красив и впечатляващ астрономически феномен, който ни напомня за богатството и разнообразието на вселената, в която живеем.

Google+ Comments