Практични съвети за започване на разговор

Започването на разговор може да бъде предизвикателно, особено ако сте по-затворен тип или ако се чувствате некомфортно в определена ситуация. Ето няколко практични съвета за започване на разговор:Започнете с общи теми: Времето, актуални събития, спорт

Започването на разговор може да бъде предизвикателно, особено ако сте по-затворен тип или ако се чувствате некомфортно в определена ситуация. Ето няколко практични съвета за започване на разговор:
Започнете с общи теми: Времето, актуални събития, спорт или популярни културни събития са добри начални точки.
Поставяйте отворени въпроси: Вместо да задавате въпроси, на които хората могат да отговорят с “да” или “не”, опитайте се да задавате въпроси, които изискват по-подробен отговор.
Слушайте внимателно: Хората обичат да бъдат слушани. Ако покажете истински интерес към това, което някой казва, това често води до по-дълъг и значим разговор.
Споделете нещо за себе си: Личен опит или история, често може да накара другия да се открие и да сподели повече за себе си.
Обърнете внимание на езикът на тялото: Често може да ви даде представа дали човек е отворен за разговор или предпочита да е сам.
Упражнявайте себе си: Колкото повече практикувате, толкова по-добри ставате. Не се страхувайте от неудачни опити – те са част от процеса на учене.
Бъдете искрени: Хората обикновено улавят, когато някой е неискрен или прекалено настоятелен. Опитайте се да бъдете автентични и искрени в комуникацията си.
Използвайте околната среда: Ако сте на събитие, изложба или друго мероприятие, използвайте заобикалящата ви среда или контекста за начало на разговора.

Комплименти: Правенето на искрен комплимент може да бъде страхотен начин да започнете разговор, но внимавайте той да не звучи прекалено нахално или изкуствено.
Подгответе се предварително: Ако знаете, че ще отидете на събитие, където трябва да общувате с много хора, може да прочетете за актуални теми или интересни новини, които може да споделите.

Запомнете, че основната цел на комуникацията е връзката между хората. Няма нужда да бъдете перфектни, а просто да се опитате да създадете истинска връзка с другия човек.

Google+ Comments