Васил Лазаров, перфектните пържени картофи и мисията да ги приготвим вкъщи

Години наред се опитвах да направя перфектните пържени картофки на домашния си фритюрник, но до скоро нямах успех. Благодарение на фирмата на Васил Лазаров Вивекта вече мога да се похваля, че постигнах желания резултат. Сагата

Години наред се опитвах да направя перфектните пържени картофки на домашния си фритюрник, но до скоро нямах успех. Благодарение на фирмата на Васил Лазаров Вивекта вече мога да се похваля, че постигнах желания резултат.

Сагата започна още в тийнейджърските ми години, когато открих удоволствието от това да пийваш студена биричка в летните горещини и да си боцкаш картофки, поръсени с обилно количество бяло сирене. Разбира се, по това време обичах да прекарвам времето си навън по заведенията, а там в повечето случаи картофките са доста вкусни. С течение на годините и в момента, когато станах самостоятелен реших, че ще си хупя фритюрник, за да мога да се наслаждавам на любимото си удоволствие в уюта на дома си. И точно тук започна моята обсесия от пържените картофи. Колкото и да се стараех, никога не можех да докарам онази ужасяващо перфектна комбинация между мека и нежна сърцевина и хрупкава златиста коричка на картофите.

Изпробвах най-различни варианти – с по-дебели парчета, което беше голяма грешка, защото поставени в нагорещеното олио сърцевината им оставаше сурова, а ако ги държах по-дълго – изгаряха. Ако пък намалях температурата на олиото, то картофките ставаха прекалено мазни и неприятни за консумация.

Признавам си, малко се вманиачих. Защо ли не знаех по-рано за фирмата на Васил Лазаров Вивекта и продуктите, които внасят на българския пазар? Започнах да чета най-различни статии и кулинарни блогове, които съветваха за различни начини за приготвянето на идеалните пържени картофи. Трябва да ви кажа, че съм направил толкова лоши партиди пържени картофи, колкото най-вероятно вие не сте изяли през живота си.

Най-полезното, което научих от всички възможни източници, до които се добрах, е че ресторантьорският начин на приготвянето на пържените картофи се извършва на системата на двойно пържене в мазнини, нагорещени на различна температура. Но колкото и да се опитвах да постигна този ефект в домашни условия, все нещо не се получаваше.

Оказа се, че не съм единственият маниак на тази тема, но за разлика от останалите търсачи на перфектните пържени картофи, аз не разполагах с 2000 долара за вакуумна камера, в която да третирам парченцата.

В крайна сметка цялото това проучване завърши благополучно. Разбрах, че марката картофи, които използват в по-голямата част от заведенията по света е McCain Foods Limited, а за мое най-голямо щастие фирмата на Васил Лазаров Вивекта БГ ЕООД ги внася и на българския пазар. Когато ги приготвих и опитах останах очарован. Вече бях постигнал желаното. Сега оставаше само да се наслаждавам на превъзходния им вкус и студената биричка у дома.

Google+ Comments