Динамичната среда на работа в Happy и фирмените обучения

В една динамична работна среда служителят е заобиколен от изменящи се обстоятелства, към които трябва да се адаптира. Появяват се и непредсказуеми ситуации, с които трябва да се справи. Вътрефирменото обучение помага за тяхното преодоляване.

training-programВ една динамична работна среда служителят е заобиколен от изменящи се обстоятелства, към които трябва да се адаптира. Появяват се и непредсказуеми ситуации, с които трябва да се справи. Вътрефирменото обучение помага за тяхното преодоляване. Служителят е този, който трябва да ги пребори в реални условия и от неговите придобити умения зависи дали ще може. Дори ситуацията да не е идентична, натрупаните знания могат да се приложат към нея в изменена форма.

Ето защо такива периодични трейнинги са необходими. Те не само надграждат над наученото дотук, но и подобряват квалификацията. Тук има и един друг фактор – когато си оттренирал нещо няколко пъти в симулирана ситуация, ти е по-лесно да реагираш в реална. Така умът ти го запомня и не си под стрес, когато се случи в действителност. Ще дам примера с шахматистите, които толкова много тренират ума си да помни ходове, че могат да изиграят цяла една игра наум в различните вариации, които може да има.

В този ред на мисли се сещам за една българска компания, която много държи на фирмените обучения – Хепи. Там служителите наистина работят динамично. В постоянно движение са, нещата бързо се менят, темпото е високо и който се е хванал на работа в Happy, трябва да е в крачка с него. За първата 1 г. минаваш няколко нива на обучение. Тестват те теоретично и практически, сертифицират те вътрешно, а после има и външни обучения. Минеш ли тази година, заплащането в Хепи, както и социалният пакет, расте. Доколкото знам, прилагат някакъв западен модел на управление на персонал, който не ощетява никого от служителите, дори и онези, които работят „зад кадър“, т.е. в кухнята. Общо взето, бонуси има за всички при добре свършена работа.

При тези условия нищо чудно работата в Хепи, която си започнал със съзнанието, че ще е просто старт на кариерата ти, да се превърне в постоянна. Все пак не са много фирмите, които регулярно провеждат обучения за служителите си, особено у нас. Когато един служител вижда, че работодателят му го е грижа за него, той е по-склонен на отвърне със същото, не мислите ли?

Google+ Comments